Nie każdy ma w domu spiżarnię. Wiele osób uważa bowiem, ten rodzaj pomieszczenia za zupełnie zbędny i niepotrzebny.
Niestety jak się szybko okazuje brak spiżarni to ogromny bałagan w kuchni, korytarzu, uwidaczniający się porozstawianymi słoikami oraz niepotrzebnymi sprzętami.
Spiżarnia to idealny składzik na wszystko to, czego nie chcemy mieć w kuchni i co jednocześnie nie jest nam potrzebne na co dzień.
Gdzie najlepiej zaprojektować spiżarnię? Co powinna zawierać oraz o jakich parametrach należy pamiętać?
Idealne miejsce na spiżarnię to bliskie sąsiedztwo kuchni. Wówczas nie będziemy mieć problemu z szybkim odtransportowaniem konfitur bezpośrednio do niej.
Podstawowe parametry jakie powinno zachować to charakterystyczne pomieszczenie to względy chłód, mały dostęp słońca oraz odpowiednia wentylacja. Dobra spiżarnia to także taka, która charakteryzuje się suchym powietrzem, nie natomiast wilgocią.
Spiżarnia wcale nie musi być specjalnie ogrzewana, zbyt wysoka temperatura może powiem źle wpływać na nasze konfitury i powodować ich psucie.
To co ważne to przede wszystkim wysoka izolacja termiczna, którą możemy otrzymać poprzez odpowiedniej grubości mury oraz usytuowanie pomieszczenia od strony północnej.
Jak zaplanować wnętrze spiżarni by było ono praktyczne?
W spiżarni przede wszystkim nie powinno brakować gęsto rozmieszczonych półek. Najlepiej jeśli będą one wypełniały nasze ściany od samego dołu do góry. Wówczas będziemy mieli pewność, że spiżarnia pomieści naprawdę dużo rzeczy.
Dobra rozplanowanie poszczególnych półek w spiżarni powinno także uwzględniać możliwości łatwego utrzymania porządku we wnętrzu. Wszystkie prace polegające na sprzątaniu wnętrza, nie powinny zabierać nam zbyt wiele cennego czasu. W utrzymaniu porządku pomogą nam wygodne szafki, które kupimy w sklepach budowlanych.
Spiżarnia oczywiście nie musi być dużych rozmiarów. Wystarczy kilka metrów kwadratowych. Jeśli będą dobrze rozplanowane, nie będzie problemu z pomieszczeniem wszystkiego co niezbędne.
Idealna spiżarnia, czyli jaka?
Posted by Natalia in ARANŻACJE
Nie każdy ma w domu spiżarnię. Wiele osób uważa bowiem, ten rodzaj pomieszczenia za zupełnie zbędny i niepotrzebny.
Niestety jak się szybko okazuje brak spiżarni to ogromny bałagan w kuchni, korytarzu, uwidaczniający się porozstawianymi słoikami oraz niepotrzebnymi sprzętami.
Spiżarnia to idealny składzik na wszystko to, czego nie chcemy mieć w kuchni i co jednocześnie nie jest nam potrzebne na co dzień.
Gdzie najlepiej zaprojektować spiżarnię? Co powinna zawierać oraz o jakich parametrach należy pamiętać?
Idealne miejsce na spiżarnię to bliskie sąsiedztwo kuchni. Wówczas nie będziemy mieć problemu z szybkim odtransportowaniem konfitur bezpośrednio do niej.
Podstawowe parametry jakie powinno zachować to charakterystyczne pomieszczenie to względy chłód, mały dostęp słońca oraz odpowiednia wentylacja. Dobra spiżarnia to także taka, która charakteryzuje się suchym powietrzem, nie natomiast wilgocią.
Spiżarnia wcale nie musi być specjalnie ogrzewana, zbyt wysoka temperatura może powiem źle wpływać na nasze konfitury i powodować ich psucie.
To co ważne to przede wszystkim wysoka izolacja termiczna, którą możemy otrzymać poprzez odpowiedniej grubości mury oraz usytuowanie pomieszczenia od strony północnej.
Jak zaplanować wnętrze spiżarni by było ono praktyczne?
W spiżarni przede wszystkim nie powinno brakować gęsto rozmieszczonych półek. Najlepiej jeśli będą one wypełniały nasze ściany od samego dołu do góry. Wówczas będziemy mieli pewność, że spiżarnia pomieści naprawdę dużo rzeczy.
Dobra rozplanowanie poszczególnych półek w spiżarni powinno także uwzględniać możliwości łatwego utrzymania porządku we wnętrzu. Wszystkie prace polegające na sprzątaniu wnętrza, nie powinny zabierać nam zbyt wiele cennego czasu. W utrzymaniu porządku pomogą nam wygodne szafki, które kupimy w sklepach budowlanych.
Spiżarnia oczywiście nie musi być dużych rozmiarów. Wystarczy kilka metrów kwadratowych. Jeśli będą dobrze rozplanowane, nie będzie problemu z pomieszczeniem wszystkiego co niezbędne.