Wielu ludzi aranżując swoją kuchnię najpierw zastanawia się nad kolorem ścian czy wyborem odpowiednich mebli, a dopiero potem „dopasowuje” do całości elementy wyposażenia AGD. Tymczasem kupując np. kuchenkę, powinniśmy przede wszystkim dopilnować, by była ona praktyczna i bezpieczna. Płyty grzewcze oraz piekarniki kuchenek wolnostojących są najczęściej zasilane energią elektryczną lub gazem. Jest jeszcze trzecia możliwość – jednoczesne zasilanie prądem i gazem. Kuchnia gazowa jest stosunkowo tania (należy także uwzględnić niższy koszt zużycia gazu w porównaniu z prądem) i można ją podłączyć do gazu ziemnego albo butli gazowej na propan-butan. Płyta składa się zwykle z czterech palników i rusztu do ustawiania garnków. Niestety, piekarnik w tego rodzaju kuchence nagrzewa się tylko od dołu, a co za tym idzie – łatwiej za mocno podpiec np. przygotowywane w nim ciasto. Taka kuchenka wymaga też sprawnej wentylacji. Często dopiero kiedy słyszymy w mediach o kolejnym wypadku z kuchenką czy piecykiem gazowym, przypominamy sobie, jak niebezpieczne są to urządzenia.
Kuchnia gazowo-elektryczna to funkcjonalne połączenie elektrycznego piekarnika i gazowej płyty. W elektrycznym piekarniku temperatura rozkłada się równomiernie, a sposobów ustawienia grzania może być nawet kilkanaście (łatwiej też utrzymać go w czystości, dzięki funkcji samooczyszczania). Taka kuchenka gazowa jest jednak droższa niż ta gazowa.
Kuchnia elektryczna, to jak łatwo się domyślić płyta i piekarnik zasilane prądem. Możemy sobie na nią pozwolić, gdy posiadamy w domu dobrą instalację elektryczną (podłączenie trójfazowe 400 V). W dodatku zużywa ona więcej energii elektrycznej od kuchenki gazowej, ale to optymalne wyjście, jeśli nie mamy możliwości podłączenia się do sieci gazowej. Niewątpliwą zaletą tej kuchenki jest łatwa do czyszczenia płyta z polami grzewczymi.
Przy zakupie kuchenki powinniśmy wziąć pod uwagę chociażby wielkość garnków, którymi dysponujemy – dzięki temu będziemy wiedzieli, jakie funkcje płyty grzewczej oraz jakie rozmieszczenie palników będzie nam odpowiadało. Zapytajmy też o funkcje piekarnika (np. rożen,termoobieg czy grill).
Dobrze, by wybrana przez nas kuchenka posiadała zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu czy blokadę przed przypadkowym włączeniem. Nigdy też nie naprawiajmy jej sami, a przynajmniej raz do roku poprośmy fachowca o sprawdzenie, czy urządzenie działa poprawnie. Czy teraz już wiesz, która kuchenka najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?
Na jaką kuchenkę się zdecydować?
Posted by Iza in PORADY
Wielu ludzi aranżując swoją kuchnię najpierw zastanawia się nad kolorem ścian czy wyborem odpowiednich mebli, a dopiero potem „dopasowuje” do całości elementy wyposażenia AGD. Tymczasem kupując np. kuchenkę, powinniśmy przede wszystkim dopilnować, by była ona praktyczna i bezpieczna. Płyty grzewcze oraz piekarniki kuchenek wolnostojących są najczęściej zasilane energią elektryczną lub gazem. Jest jeszcze trzecia możliwość – jednoczesne zasilanie prądem i gazem.
Kuchnia gazowa jest stosunkowo tania (należy także uwzględnić niższy koszt zużycia gazu w porównaniu z prądem) i można ją podłączyć do gazu ziemnego albo butli gazowej na propan-butan. Płyta składa się zwykle z czterech palników i rusztu do ustawiania garnków. Niestety, piekarnik w tego rodzaju kuchence nagrzewa się tylko od dołu, a co za tym idzie – łatwiej za mocno podpiec np. przygotowywane w nim ciasto. Taka kuchenka wymaga też sprawnej wentylacji. Często dopiero kiedy słyszymy w mediach o kolejnym wypadku z kuchenką czy piecykiem gazowym, przypominamy sobie, jak niebezpieczne są to urządzenia.
Kuchnia gazowo-elektryczna to funkcjonalne połączenie elektrycznego piekarnika i gazowej płyty. W elektrycznym piekarniku temperatura rozkłada się równomiernie, a sposobów ustawienia grzania może być nawet kilkanaście (łatwiej też utrzymać go w czystości, dzięki funkcji samooczyszczania). Taka kuchenka gazowa jest jednak droższa niż ta gazowa.
Kuchnia elektryczna, to jak łatwo się domyślić płyta i piekarnik zasilane prądem. Możemy sobie na nią pozwolić, gdy posiadamy w domu dobrą instalację elektryczną (podłączenie trójfazowe 400 V). W dodatku zużywa ona więcej energii elektrycznej od kuchenki gazowej, ale to optymalne wyjście, jeśli nie mamy możliwości podłączenia się do sieci gazowej. Niewątpliwą zaletą tej kuchenki jest łatwa do czyszczenia płyta z polami grzewczymi.
Przy zakupie kuchenki powinniśmy wziąć pod uwagę chociażby wielkość garnków, którymi dysponujemy – dzięki temu będziemy wiedzieli, jakie funkcje płyty grzewczej oraz jakie rozmieszczenie palników będzie nam odpowiadało. Zapytajmy też o funkcje piekarnika (np. rożen,termoobieg czy grill).
Dobrze, by wybrana przez nas kuchenka posiadała zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu czy blokadę przed przypadkowym włączeniem. Nigdy też nie naprawiajmy jej sami, a przynajmniej raz do roku poprośmy fachowca o sprawdzenie, czy urządzenie działa poprawnie. Czy teraz już wiesz, która kuchenka najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni?
Szukasz innych porad i inspiracji? Kliknij tutaj