Marzysz o własnym kominku w sypialni lub salonie, ale z różnych powodów nie możesz sobie na niego pozwolić? Alternatywnym rozwiązaniem mogą być między innymi piece kominkowe, które również efektownie się prezentują, a zwykle są znacznie tańsze.
Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje pieców kominkowych, określające materiał, z którego zostały wykonane: żeliwne oraz stalowe.
Rodzaje pieców kominkowych
Piece żeliwne bardzo często są stylizowane, z niekiedy finezyjnymi zdobieniami. Niektóre modele żeliwne są dodatkowo wyposażone w fajerkę, na której można podgrzać wodę, przykładowo na herbatę lub kawę.
Z kolei piec kominkowy stalowy charakteryzuje się raczej prostą stylistyką i wykończeniem pozbawionym zdobień. Modele te są także lżejsze niż żeliwne.
Moc pieca kominkowego
Piece kominkowe mogą być z powodzeniem wykorzystywane jako źródło ciepła, lecz tylko w jednym pomieszczeniu.
Przyjmuje się, że w dobrze ocieplonym domu, do ogrzania pomieszczenia o powierzchni 10 mkw. i standardowej wysokości około 2,5 metra potrzeba 1kW mocy. W ofercie pieców możemy znaleźć urządzenia o mocy już od 2,5 kW do nawet 15 kW.
Czym palić w piecu kominkowym?
W piecach kominkowych najczęściej pali się drewnem o wilgotności około 20 proc. Szczególnie polecane jest kaloryczne drewno liściaste, między innymi brzoza, akacja, buk, klon czy wiąz.
Niekiedy stosowane są również brykiety drzewne lub pelety, czyli niewielkie pałeczki wytwarzane z odpadów drzewnych.
O czym należy pamiętać?
Zgodnie z przepisami piec kominkowy musi być podłączony do osobnego przewodu dymowego o określonej średnicy. Pamiętajmy też, by posadzka pod piecem oraz około 60 centymetrów od urządzenia była wykonana z materiałów niepalnych, takich jak płytki ceramiczne lub kamienne, blach stalowa bądź szkło hartowane.
Co musisz wiedzieć zanim kupisz piec kominkowy?
Posted by copy in ARANŻACJE, PORADY
Marzysz o własnym kominku w sypialni lub salonie, ale z różnych powodów nie możesz sobie na niego pozwolić? Alternatywnym rozwiązaniem mogą być między innymi piece kominkowe, które również efektownie się prezentują, a zwykle są znacznie tańsze.
Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje pieców kominkowych, określające materiał, z którego zostały wykonane: żeliwne oraz stalowe.
Rodzaje pieców kominkowych
Piece żeliwne bardzo często są stylizowane, z niekiedy finezyjnymi zdobieniami. Niektóre modele żeliwne są dodatkowo wyposażone w fajerkę, na której można podgrzać wodę, przykładowo na herbatę lub kawę.
Z kolei piec kominkowy stalowy charakteryzuje się raczej prostą stylistyką i wykończeniem pozbawionym zdobień. Modele te są także lżejsze niż żeliwne.
Moc pieca kominkowego
Piece kominkowe mogą być z powodzeniem wykorzystywane jako źródło ciepła, lecz tylko w jednym pomieszczeniu.
Przyjmuje się, że w dobrze ocieplonym domu, do ogrzania pomieszczenia o powierzchni 10 mkw. i standardowej wysokości około 2,5 metra potrzeba 1kW mocy. W ofercie pieców możemy znaleźć urządzenia o mocy już od 2,5 kW do nawet 15 kW.
Czym palić w piecu kominkowym?
W piecach kominkowych najczęściej pali się drewnem o wilgotności około 20 proc. Szczególnie polecane jest kaloryczne drewno liściaste, między innymi brzoza, akacja, buk, klon czy wiąz.
Niekiedy stosowane są również brykiety drzewne lub pelety, czyli niewielkie pałeczki wytwarzane z odpadów drzewnych.
O czym należy pamiętać?
Zgodnie z przepisami piec kominkowy musi być podłączony do osobnego przewodu dymowego o określonej średnicy. Pamiętajmy też, by posadzka pod piecem oraz około 60 centymetrów od urządzenia była wykonana z materiałów niepalnych, takich jak płytki ceramiczne lub kamienne, blach stalowa bądź szkło hartowane.