Grill zazwyczaj kojarzy się nam z beztroskim czasem spędzonym w otoczeniu naszych znajomych i rodziny. Długie godziny upływające nam na szampańskiej zabawie, dobrym jedzeniu i tańcu w rytmie ulubionej muzyki to chyba ulubione zajęcie podczas letnich miesięcy.
Żadne grillowanie nie może się oczywiście odbyć bez odpowiedniego sprzętu- w tym wypadku grilla.
Rodzajów grilli jest wiele, tak samo zresztą jak możliwości zakładających ich bardzo zróżnicowany rozmiar. To jaki wybierzemy zależy oczywiście od tego jak dużą jest nasza rodzina oraz jak duże są jej potrzeby. Największe grille (zazwyczaj te murowane) potrafią pomieścić naprawdę wiele.
Grill to jednak przyjemność i pyszne jedzenie tylko wówczas, gdy ruszt na którym serwujemy naszym gościom jedzenie jest czysty. Przypalone jedzenie i zapach spalonego mięsa nie wszystkim będzie odpowiadał, a już z pewnością nie przysłuży się do zdrowia.
Jak i kiedy czyścić grilla?
Czyszczenie grilla najlepiej rozpocząć bezpośrednio po każdym grillowaniu. Wówczas wszystkie pozostawione na ruszcie elementy jedzenia nie są aż tak mocno przywarte, przez co znacznie łatwiejsze do usunięcia.
Oczywiście systematyczne czyszczenie nie musi odnosić się do całego grilla, w tym jego obudowy. Najważniejszy jest właśnie ruszt, czyli miejsce, na które nakładamy jedzenie. Nie ma się co temu dziwić, w końcu kto miałby ochotę jeść cokolwiek z brudnego i ociekającego tłuszczem rusztu.
Niewielu o tym wie, ale brudnemu rusztowi można zapobiec. Wcale nie jest powiedziane, że ruszt zawsze będzie trzeba szorować, wystarczy dostosować się do kilku wytycznych.
Dobrym sposobem na zapobieganie powstawaniu brudu na ruszcie jest ułożenie na wierzchniej warstwie folii aluminiowej nakłutej w niektórych miejscach widelcem. Grille powinno się także przechowywać w miejscach suchych do których nie ma dostępu woda i wilgoć.
Czym czyścimy?
Najlepiej ruszt czyścić za pomocą zwykłej wody i gąbki. Z kolei trudniejsze zabrudzenia można usunąć przy pomocy szczotki.
Czyścimy grilla
Posted by Natalia in PORADY
Grill zazwyczaj kojarzy się nam z beztroskim czasem spędzonym w otoczeniu naszych znajomych i rodziny. Długie godziny upływające nam na szampańskiej zabawie, dobrym jedzeniu i tańcu w rytmie ulubionej muzyki to chyba ulubione zajęcie podczas letnich miesięcy.
Żadne grillowanie nie może się oczywiście odbyć bez odpowiedniego sprzętu- w tym wypadku grilla.
Rodzajów grilli jest wiele, tak samo zresztą jak możliwości zakładających ich bardzo zróżnicowany rozmiar. To jaki wybierzemy zależy oczywiście od tego jak dużą jest nasza rodzina oraz jak duże są jej potrzeby. Największe grille (zazwyczaj te murowane) potrafią pomieścić naprawdę wiele.
Grill to jednak przyjemność i pyszne jedzenie tylko wówczas, gdy ruszt na którym serwujemy naszym gościom jedzenie jest czysty. Przypalone jedzenie i zapach spalonego mięsa nie wszystkim będzie odpowiadał, a już z pewnością nie przysłuży się do zdrowia.
Jak i kiedy czyścić grilla?
Czyszczenie grilla najlepiej rozpocząć bezpośrednio po każdym grillowaniu. Wówczas wszystkie pozostawione na ruszcie elementy jedzenia nie są aż tak mocno przywarte, przez co znacznie łatwiejsze do usunięcia.
Oczywiście systematyczne czyszczenie nie musi odnosić się do całego grilla, w tym jego obudowy. Najważniejszy jest właśnie ruszt, czyli miejsce, na które nakładamy jedzenie. Nie ma się co temu dziwić, w końcu kto miałby ochotę jeść cokolwiek z brudnego i ociekającego tłuszczem rusztu.
Niewielu o tym wie, ale brudnemu rusztowi można zapobiec. Wcale nie jest powiedziane, że ruszt zawsze będzie trzeba szorować, wystarczy dostosować się do kilku wytycznych.
Dobrym sposobem na zapobieganie powstawaniu brudu na ruszcie jest ułożenie na wierzchniej warstwie folii aluminiowej nakłutej w niektórych miejscach widelcem. Grille powinno się także przechowywać w miejscach suchych do których nie ma dostępu woda i wilgoć.
Czym czyścimy?
Najlepiej ruszt czyścić za pomocą zwykłej wody i gąbki. Z kolei trudniejsze zabrudzenia można usunąć przy pomocy szczotki.