Blat to teatr większości kulinarnych potyczek, dlatego musi być idealnie wpasowany do reszty kuchni. Zdecydowanie najpopularniejsza jest wersja laminowana. Czym kierować się przy jej doborze, na co zwracać uwagę i jakich błędów nie popełniać byśmy sami nie uderzyli się ręką w czoło niczym w blat?
Blat a zlewozmywak
Najpierw konieczna uwaga – do wersji z laminatu raczej nie zamontujemy wpuszczanego zlewozmywaka. Montujemy je tylko pod naturalnie odpornym na wilgoć blatami – z granitu, marmuru, kompozytu lub ze stali nierdzewnej, warto wówczas sprawdzić maksymalne obciążenie. Pozostałe typy zlewozmywaków pasują do wszystkich blatów. Jeśli chcemy mieć wersję z laminatu konieczne jest zabezpieczenie krawędzi blatu przed wodą (np. silikonem lub żywicą epoksydową). Niezbędne będzie utrzymywanie go w odpowiedniej suchości, oraz regularne czyszczenie z zalewającego go wody.
Charakterystyka
Blat laminowany to najczęściej kupowany rodzaj tego typu wyposażenia. Zbudowany jest z płyty wiórowej pokrytej laminatem, tzn. kilkoma warstwami papieru utwardzonego żywicą syntetyczną. Posiada szereg plusów i minusów.
Plusy:
Trwałość i dobra jakość za niewygórowaną cenę.
Łatwa obróbka blatu. Odporność na temp. do 200°C oraz zabrudzenia.
Bogactwo kolorów i wzorów (blaty mogą imitować drewno, kamień, fakturę piasku itp.), różne stopnie połysku.
Minusy:
Blat wymaga starannego wykończenia na krawędziach, przeciwnym razie może pęcznieć pod wpływem wilgoci.
Obtłuczenia na rogach.
Do czego dopasować kolor blatu
Wszystko zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć w aranżacji kuchni. Jeśli myślimy o kontraście i posiadamy ciemną podłogę oraz białe meble kuchenne, dobierzmy go pod barwę kafelków. Blat odcinający się kolorystycznie od szafek będzie bardziej widoczny, dlatego warto również zastosować kontrastujące odcienie. Jeśli pogodzimy je w jednym kolorze, możemy dodać mu nobliwości za pomocą szeregowego oświetlenia zamontowanego w szafkach. Nie musimy trzymać się jednego materiału, połączenia drewnianego blat z kamienną podłogą będzie bardzo ciekawe. Postarajmy się wówczas, by motyw naturalnego drewna pojawił się jeszcze gdzieś w kuchni, na przykład jako dębowy stół.
Jak czyścić blaty laminowane
O pielęgnacji blatu pomyślmy już na etapie zakupu i montażu. Wybierzmy blat o dobrych parametrach ułatwiających pracę i utrzymanie porządku w kuchni (np. blat z powłoką antybakteryjną). Zadbajmy też o staranny montaż blatu w kuchni – zabezpieczenie wszystkich łączeń i przerw między blatami. Podczas codziennego użytkowania przecierajmy blat miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z płynem do naczyń. Nie stawiajmy gorących naczyń i nie krójmy warzyw bezpośrednio na jego powierzchni.
Jak dobrać laminowany blat kuchenny?
Posted by Bartosz in ARANŻACJE, MEBLE
Blat to teatr większości kulinarnych potyczek, dlatego musi być idealnie wpasowany do reszty kuchni. Zdecydowanie najpopularniejsza jest wersja laminowana. Czym kierować się przy jej doborze, na co zwracać uwagę i jakich błędów nie popełniać byśmy sami nie uderzyli się ręką w czoło niczym w blat?
Blat a zlewozmywak
Najpierw konieczna uwaga – do wersji z laminatu raczej nie zamontujemy wpuszczanego zlewozmywaka. Montujemy je tylko pod naturalnie odpornym na wilgoć blatami – z granitu, marmuru, kompozytu lub ze stali nierdzewnej, warto wówczas sprawdzić maksymalne obciążenie. Pozostałe typy zlewozmywaków pasują do wszystkich blatów. Jeśli chcemy mieć wersję z laminatu konieczne jest zabezpieczenie krawędzi blatu przed wodą (np. silikonem lub żywicą epoksydową). Niezbędne będzie utrzymywanie go w odpowiedniej suchości, oraz regularne czyszczenie z zalewającego go wody.
Charakterystyka
Blat laminowany to najczęściej kupowany rodzaj tego typu wyposażenia. Zbudowany jest z płyty wiórowej pokrytej laminatem, tzn. kilkoma warstwami papieru utwardzonego żywicą syntetyczną. Posiada szereg plusów i minusów.
Plusy:
Minusy:
Do czego dopasować kolor blatu
Wszystko zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć w aranżacji kuchni. Jeśli myślimy o kontraście i posiadamy ciemną podłogę oraz białe meble kuchenne, dobierzmy go pod barwę kafelków. Blat odcinający się kolorystycznie od szafek będzie bardziej widoczny, dlatego warto również zastosować kontrastujące odcienie. Jeśli pogodzimy je w jednym kolorze, możemy dodać mu nobliwości za pomocą szeregowego oświetlenia zamontowanego w szafkach. Nie musimy trzymać się jednego materiału, połączenia drewnianego blat z kamienną podłogą będzie bardzo ciekawe. Postarajmy się wówczas, by motyw naturalnego drewna pojawił się jeszcze gdzieś w kuchni, na przykład jako dębowy stół.
Jak czyścić blaty laminowane
O pielęgnacji blatu pomyślmy już na etapie zakupu i montażu. Wybierzmy blat o dobrych parametrach ułatwiających pracę i utrzymanie porządku w kuchni (np. blat z powłoką antybakteryjną). Zadbajmy też o staranny montaż blatu w kuchni – zabezpieczenie wszystkich łączeń i przerw między blatami. Podczas codziennego użytkowania przecierajmy blat miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z płynem do naczyń. Nie stawiajmy gorących naczyń i nie krójmy warzyw bezpośrednio na jego powierzchni.