Blaty to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Dzięki nim możesz wygodnie przygotowywać posiłki oraz przechowywać różne produkty. Dlatego właśnie tak ważna jest odpowiednia organizacja blatu. Umiejętnie zagospodarowując dostępną przestrzeń oraz stosując sprawdzone wnętrzarskie triki sprawisz, że korzystanie z kuchni będzie jeszcze wygodniejsze.
Nieporządek i brak wolnego miejsca na blatach z pewnością nie sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Ponadto taki nieład bardzo niekorzystnie wpływa na walory dekoracyjne pomieszczenia. Zatem jeśli chcesz, aby blaty w kuchni zapewniały Ci możliwość komfortowego przygotowywania posiłków oraz prezentowały się znakomicie sprawdź, jak je sprytnie zagospodarować.
Selekcja
Z czasem w nawet najlepiej zorganizowanych kuchniach pojawiają się nie do końca wykorzystane sprzęty lub takie, których już się nie używa. Dlatego zanim przystąpisz do organizowania powierzchni swoich blatów kuchennych na nowo, dokonaj selekcji sprzętów, które się na nich znajdują. Ma to szczególne znaczenie w przypadku niewielkich pomieszczeń. Toster, opiekacz czy robot kuchenny zabierają bezcenne miejsce, dlatego lepiej jest przechowywać je w szafkach. Ciekawe pomysły nie tylko na aranżację blatów kuchennych, ale też ścian znajdziemy w artykule: Wnętrzarska klasyka, czyli drewno w kuchni.
Aby zyskać dodatkową powierzchnię na blatach kuchennych, warto zrezygnować z przechowywania jak największej liczby sprzętów. W tym wypadku z pomocą przychodzą ściany. Eleganckie wieszaki, relingi, wiszące koszyczki oraz inne zasobniki sprawią, że na blatach będziesz mógł jeszcze wygodniej przygotowywać posiłki, ponieważ elementy wyposażenia wnętrza nie będą ograniczały Twojej swobody.
Mała rzecz, a cieszy
Podczas gotowania używamy różnych sprzętów AGD. Toster, blender czy robot kuchenny wymagają zasilania energią elektryczną. Zaplanowanej wystarczającej liczby gniazd ściennych na te wszystkie sprzęty byłoby kłopotliwe i wpłynęło niekorzystnie na estetykę pomieszczenia. Ciekawym rozwiązaniem jest zamontowanie specjalnego słupka z gniazdami, który jest ukryty w blacie. W razie potrzeby słupek można wysunąć i podłączyć wszystkie wtyczki.
Kolejnym trikiem, dzięki któremu na blatach będziemy mieli więcej dostępnej przestrzeni, jest przeniesienie stanowiska na którym kroisz warzywa i inne produkty nad zlew. Wystarczy w tym celu zakupić specjalną deskę do krojenia, którą osadza się na zlewozmywaku. Dzięki temu łatwiej utrzymasz porządek. Niektóre modele posiadają również durszlak, dlatego można od razu łatwo umyć posiekane składniki.
Jak dobrze zorganizować powierzchnię roboczą w kuchni?
Posted by copy in KUCHNIA
Blaty to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Dzięki nim możesz wygodnie przygotowywać posiłki oraz przechowywać różne produkty. Dlatego właśnie tak ważna jest odpowiednia organizacja blatu. Umiejętnie zagospodarowując dostępną przestrzeń oraz stosując sprawdzone wnętrzarskie triki sprawisz, że korzystanie z kuchni będzie jeszcze wygodniejsze.
Nieporządek i brak wolnego miejsca na blatach z pewnością nie sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Ponadto taki nieład bardzo niekorzystnie wpływa na walory dekoracyjne pomieszczenia. Zatem jeśli chcesz, aby blaty w kuchni zapewniały Ci możliwość komfortowego przygotowywania posiłków oraz prezentowały się znakomicie sprawdź, jak je sprytnie zagospodarować.
Selekcja
Z czasem w nawet najlepiej zorganizowanych kuchniach pojawiają się nie do końca wykorzystane sprzęty lub takie, których już się nie używa. Dlatego zanim przystąpisz do organizowania powierzchni swoich blatów kuchennych na nowo, dokonaj selekcji sprzętów, które się na nich znajdują. Ma to szczególne znaczenie w przypadku niewielkich pomieszczeń. Toster, opiekacz czy robot kuchenny zabierają bezcenne miejsce, dlatego lepiej jest przechowywać je w szafkach. Ciekawe pomysły nie tylko na aranżację blatów kuchennych, ale też ścian znajdziemy w artykule: Wnętrzarska klasyka, czyli drewno w kuchni.
Aby zyskać dodatkową powierzchnię na blatach kuchennych, warto zrezygnować z przechowywania jak największej liczby sprzętów. W tym wypadku z pomocą przychodzą ściany. Eleganckie wieszaki, relingi, wiszące koszyczki oraz inne zasobniki sprawią, że na blatach będziesz mógł jeszcze wygodniej przygotowywać posiłki, ponieważ elementy wyposażenia wnętrza nie będą ograniczały Twojej swobody.
Mała rzecz, a cieszy
Podczas gotowania używamy różnych sprzętów AGD. Toster, blender czy robot kuchenny wymagają zasilania energią elektryczną. Zaplanowanej wystarczającej liczby gniazd ściennych na te wszystkie sprzęty byłoby kłopotliwe i wpłynęło niekorzystnie na estetykę pomieszczenia. Ciekawym rozwiązaniem jest zamontowanie specjalnego słupka z gniazdami, który jest ukryty w blacie. W razie potrzeby słupek można wysunąć i podłączyć wszystkie wtyczki.
Kolejnym trikiem, dzięki któremu na blatach będziemy mieli więcej dostępnej przestrzeni, jest przeniesienie stanowiska na którym kroisz warzywa i inne produkty nad zlew. Wystarczy w tym celu zakupić specjalną deskę do krojenia, którą osadza się na zlewozmywaku. Dzięki temu łatwiej utrzymasz porządek. Niektóre modele posiadają również durszlak, dlatego można od razu łatwo umyć posiekane składniki.