Pierwsze dni jesieni przynoszące z sobą niższe temperatury oraz pogarszająca się aurę to ostatni dzwonek na przygotowanie się do sezonu grzewczego. Przeprowadzenie szeregu niezbędnych czynności zapewni nam nie tylko prawidłowe funkcjonowanie całego systemu instalacji grzewczej, ale także bezpieczeństwo.
Niezależnie od tego, w jaki sposób dom jest ogrzewany czy to np. za pomocą pieca gazowego lub na paliwo stałe, przygotowania do sezonu grzewczego są niezbędne. Tylko w ten sposób można mieć pewność, że system działa poprawnie oraz cieszyć się komfortowym ciepłem, gdy na zewnątrz temperatury znacznie spadną.
Wentylacja
Najważniejszym aspektem przygotowań do sezonu grzewczego jest właściwa wentylacja pomieszczenia, w którym znajduje się kocioł oraz odprowadzenie spalin. W tym celu należy skorzystać z usług fachowca, czyli kominiarza. On nie tylko oczyści przewód kominowy, ale w razie potrzeby może doradzić, jak skuteczniej wentylować pomieszczenie. Na tym etapie warto także sprawdzić skuteczność działania czujników – dymu oraz czadu – powinny one znajdować się w pomieszczeniu z kotłem oraz w części mieszkalnej.
Serwisowanie
Zarówno piece gazowe, jak i te opalane paliwem stałym wymagają regularnego serwisowania. Serwisant sprawdzi poprawność działania wszystkich podzespołów, a także pomoże w ustawieniu pracy systemu, co w rezultacie pozwoli uniknąć jego awarii. W przypadku kotłów olejowych, gazowych oraz na paliwo stałe wizyta serwisanta jest zalecana przynajmniej raz w roku. Z zaproszeniem fachowca nie należy zwlekać, ponieważ początek sezonu grzewczego to zazwyczaj dla nich bardzo gorący okres.
Kontrola pozostałych urządzeń
Następnym krokiem jest sprawdzenie pozostałych elementów systemu grzewczego. Należy oczyścić grzejniki oraz je odpowietrzyć, a także sprawdzić szczelność zaworów. Bardzo ważnym elementem jest dokładne oczyszczenie grzejników z pokrywającego je kurzu oraz zabrudzeń. Dzięki temu, gdy urządzenia zaczną grzać, drobinki nie będą unosić się w powietrzu.
Naturalnie należy także zakupić opał oraz odpowiednio go przechowywać W przypadku ekogroszku czy węgla warto kupić je wcześniej, nawet w lecie. Pozwoli to opałowi wyschnąć i w efekcie nie narazimy kotła oraz podajnika na rdzewienie. Koniecznie trzeba także posprzątać najbliższe otoczenie pieca.
Jak przygotować dom do sezonu grzewczego?
Posted by zuza in PORADY
Pierwsze dni jesieni przynoszące z sobą niższe temperatury oraz pogarszająca się aurę to ostatni dzwonek na przygotowanie się do sezonu grzewczego. Przeprowadzenie szeregu niezbędnych czynności zapewni nam nie tylko prawidłowe funkcjonowanie całego systemu instalacji grzewczej, ale także bezpieczeństwo.
Niezależnie od tego, w jaki sposób dom jest ogrzewany czy to np. za pomocą pieca gazowego lub na paliwo stałe, przygotowania do sezonu grzewczego są niezbędne. Tylko w ten sposób można mieć pewność, że system działa poprawnie oraz cieszyć się komfortowym ciepłem, gdy na zewnątrz temperatury znacznie spadną.
Wentylacja
Najważniejszym aspektem przygotowań do sezonu grzewczego jest właściwa wentylacja pomieszczenia, w którym znajduje się kocioł oraz odprowadzenie spalin. W tym celu należy skorzystać z usług fachowca, czyli kominiarza. On nie tylko oczyści przewód kominowy, ale w razie potrzeby może doradzić, jak skuteczniej wentylować pomieszczenie. Na tym etapie warto także sprawdzić skuteczność działania czujników – dymu oraz czadu – powinny one znajdować się w pomieszczeniu z kotłem oraz w części mieszkalnej.
Serwisowanie
Zarówno piece gazowe, jak i te opalane paliwem stałym wymagają regularnego serwisowania. Serwisant sprawdzi poprawność działania wszystkich podzespołów, a także pomoże w ustawieniu pracy systemu, co w rezultacie pozwoli uniknąć jego awarii. W przypadku kotłów olejowych, gazowych oraz na paliwo stałe wizyta serwisanta jest zalecana przynajmniej raz w roku. Z zaproszeniem fachowca nie należy zwlekać, ponieważ początek sezonu grzewczego to zazwyczaj dla nich bardzo gorący okres.
Kontrola pozostałych urządzeń
Następnym krokiem jest sprawdzenie pozostałych elementów systemu grzewczego. Należy oczyścić grzejniki oraz je odpowietrzyć, a także sprawdzić szczelność zaworów. Bardzo ważnym elementem jest dokładne oczyszczenie grzejników z pokrywającego je kurzu oraz zabrudzeń. Dzięki temu, gdy urządzenia zaczną grzać, drobinki nie będą unosić się w powietrzu.
Naturalnie należy także zakupić opał oraz odpowiednio go przechowywać W przypadku ekogroszku czy węgla warto kupić je wcześniej, nawet w lecie. Pozwoli to opałowi wyschnąć i w efekcie nie narazimy kotła oraz podajnika na rdzewienie. Koniecznie trzeba także posprzątać najbliższe otoczenie pieca.