O ogromnym, a do tego estetycznie wyglądającym i trwałym blacie marzy pewnie niejedna gospodyni domowa. Przecież to na nim przygotowujemy potrawy – kroimy, stawiamy gorące garnki, a potem często też jemy, jeśli tylko blat pełni jednocześnie funkcję stołu. Jakie mamy możliwości? Jak wybrać blat kuchenny, który będzie trwały przez lata, a przy tym moda na niego nie przeminie? Zróbmy krótki przegląd trzech najpopularniejszych rodzajów i wspólnie zastanówmy się, który będzie najlepszy.
Blat drewniany
To, co je wyróżnia, to z pewnością fakt, że są ciepłe w dotyku. Dodatku, drewno, które zostaje poddane obróbce staje się trwalsze, dlatego niestraszne mu wybrzuszenia, większe zarysowania, czy pęknięcia. Tego typu uszkodzeniom zapobiega również dodatkowy zabieg – lakierowanie, pokrycie melaniną lub zaolejowanie. W tym wypadku z blatem kuchennym, jak z parkietem drewnianym – jeśli się porysuje, wystarczy przetrzeć go papierem ściernym i nałożyć warstwę ochronną. Wadą blatów drewnianych jest to, iż źle reagują na wysoką temperaturą – gorący garnek, czy inne naczynie może więc pozostawić odbarwienie, które trudno będzie usunąć.
Blat laminowany
Zwykle jest to najczęstszy wybór, głównie ze względu na niską cenę i niezły wygląd. Tego typu blaty wykonane są z wiórowej płyty, która pokryta jest warstwą laminatu, a ich wykończenie stanowią płyty PCV. Dość dobrze radzą sobie z wysoką temperaturą, nawet do 180 stopni, ale lepiej na nich nie kroić, szczególnie na wersjach połyskliwych. Producenci zadbali o to, abyśmy mogli przebierać we wzorach, kolorach i imitacjach różnych tworzyw, w tym drewna, marmuru, a nawet metalu.
Blat kamienny
Wersją dość ekskluzywną, głównie ze względu na cenę, aczkolwiek często wybieraną są blaty z kamienia – granitu, czy marmuru, z czego najczęściej wybierany jest ten pierwszy. Blaty granitowe są wręcz idealne – odporne na tłuszcz, zabrudzenia, uszkodzenia i wysoką temperaturę. Musimy pamiętać, że jakikolwiek blat kamienny wymaga masywnych i solidnych mebli, gdyż jest bardzo ciężki i muszą one go utrzymać.
Jak wybrać blat kuchenny?
Posted by Sara in NOWY BLASK
O ogromnym, a do tego estetycznie wyglądającym i trwałym blacie marzy pewnie niejedna gospodyni domowa. Przecież to na nim przygotowujemy potrawy – kroimy, stawiamy gorące garnki, a potem często też jemy, jeśli tylko blat pełni jednocześnie funkcję stołu. Jakie mamy możliwości? Jak wybrać blat kuchenny, który będzie trwały przez lata, a przy tym moda na niego nie przeminie? Zróbmy krótki przegląd trzech najpopularniejszych rodzajów i wspólnie zastanówmy się, który będzie najlepszy.
Blat drewniany
To, co je wyróżnia, to z pewnością fakt, że są ciepłe w dotyku. Dodatku, drewno, które zostaje poddane obróbce staje się trwalsze, dlatego niestraszne mu wybrzuszenia, większe zarysowania, czy pęknięcia. Tego typu uszkodzeniom zapobiega również dodatkowy zabieg – lakierowanie, pokrycie melaniną lub zaolejowanie. W tym wypadku z blatem kuchennym, jak z parkietem drewnianym – jeśli się porysuje, wystarczy przetrzeć go papierem ściernym i nałożyć warstwę ochronną. Wadą blatów drewnianych jest to, iż źle reagują na wysoką temperaturą – gorący garnek, czy inne naczynie może więc pozostawić odbarwienie, które trudno będzie usunąć.
Blat laminowany
Zwykle jest to najczęstszy wybór, głównie ze względu na niską cenę i niezły wygląd. Tego typu blaty wykonane są z wiórowej płyty, która pokryta jest warstwą laminatu, a ich wykończenie stanowią płyty PCV. Dość dobrze radzą sobie z wysoką temperaturą, nawet do 180 stopni, ale lepiej na nich nie kroić, szczególnie na wersjach połyskliwych. Producenci zadbali o to, abyśmy mogli przebierać we wzorach, kolorach i imitacjach różnych tworzyw, w tym drewna, marmuru, a nawet metalu.
Blat kamienny
Wersją dość ekskluzywną, głównie ze względu na cenę, aczkolwiek często wybieraną są blaty z kamienia – granitu, czy marmuru, z czego najczęściej wybierany jest ten pierwszy. Blaty granitowe są wręcz idealne – odporne na tłuszcz, zabrudzenia, uszkodzenia i wysoką temperaturę. Musimy pamiętać, że jakikolwiek blat kamienny wymaga masywnych i solidnych mebli, gdyż jest bardzo ciężki i muszą one go utrzymać.