We współczesnej kuchni okap stał się już urządzeniem niezbędnym. Zawsze sporo różnych oparów, zapachów, wilgoci i tłustych osadów krąży nieustannie nad naszymi kuchenkami w czasie gotowania posiłków. Przejmowanie tych ubocznych, nieprzyjemnych produktów kucharzenia zostawić możemy do usunięcia lub zneutralizowania dla okapowych urządzeń.
Spotykamy rożne typy okapów, a najbardziej znane są te kominowe, wyspowe oraz podszafkowe. Najdroższe są te wyspowe- głównie z uwagi na ich wielkość i złożoność ich konstrukcji (mocowane są do sufitu). Stosujemy je tam gdzie gotowanie odbywa się na wyspie, stworzonej gdzieś w środku kuchni. Dodatkowo muszą one być bardzo estetyczne, bo istotnie decydują o charakterze i wyglądzie całej kuchni. Najtańsze i najbardziej powszechne bywają okapy podszafkowe. Jednak w każdej z tych kategorii wybrać możemy produkty o bardzo różnych poziomach cen.
Każdy okapmoże mieć charakter wyciągu, albo pochłaniacza. Zależy to od systemu, w jakim pracuje. W systemie otwartym działa wyciąg, który musi być podłączony do kratki wentylacyjnej komina i całość zanieczyszczeń wyprowadza na zewnątrz budynku. Nie może więc być instalowany poza kuchnią czy miejscami, w których nie ma dostępu do przewodów wentylacyjnych. Pochłaniacze natomiast pracują w systemie zamkniętym i dokonują oczyszczenia zassanego powietrza (najczęściej poprzez zespoły filtrów chemicznych) z niepożądanych substancji. Następnie oczyszczone powietrze wypuszczane jest na powrót do pomieszczenia. Pochłaniacze nie wymagają żadnych dodatkowych elementów architektonicznych, mogą być montowane wszędzie. Jednak charakteryzują się niższa wydajnością i koniecznością okresowych wymian (filtrów).
Pamiętajmy, ze okap powinien znajdować się w odległości 70 do 85 cm nad kuchenką. Wymaga tego zarówno sposób cyrkulacji powietrza, jak i niezbędna swoboda poruszania się przy kuchennych czynnościach. Ważnym parametrem przy wyborze okapu kuchennego jest jego wydajność (mierzona w metrach sześciennych na godzinę) Im jest większa, tym szybciej usuwane będzie zanieczyszczone powietrze, ale też nastąpi większy pobór energii. Nie zapomnijmy też porównać głośności pracy rożnych typów i rodzajów oferowanych okapów (mierzonej w decybelach). Wszelkie szczegółowe dane do porównań powinniśmy znaleźć w opisie produktu w sklepie tradycyjnym lub wyczytać w opisach dobrych sklepów internetowych.
Jaki wybrać okap kuchenny?
Posted by eliza in GADŻETY UŻYTKOWE
We współczesnej kuchni okap stał się już urządzeniem niezbędnym. Zawsze sporo różnych oparów, zapachów, wilgoci i tłustych osadów krąży nieustannie nad naszymi kuchenkami w czasie gotowania posiłków. Przejmowanie tych ubocznych, nieprzyjemnych produktów kucharzenia zostawić możemy do usunięcia lub zneutralizowania dla okapowych urządzeń.
Spotykamy rożne typy okapów, a najbardziej znane są te kominowe, wyspowe oraz podszafkowe. Najdroższe są te wyspowe- głównie z uwagi na ich wielkość i złożoność ich konstrukcji (mocowane są do sufitu). Stosujemy je tam gdzie gotowanie odbywa się na wyspie, stworzonej gdzieś w środku kuchni. Dodatkowo muszą one być bardzo estetyczne, bo istotnie decydują o charakterze i wyglądzie całej kuchni. Najtańsze i najbardziej powszechne bywają okapy podszafkowe. Jednak w każdej z tych kategorii wybrać możemy produkty o bardzo różnych poziomach cen.
Każdy okap może mieć charakter wyciągu, albo pochłaniacza. Zależy to od systemu, w jakim pracuje. W systemie otwartym działa wyciąg, który musi być podłączony do kratki wentylacyjnej komina i całość zanieczyszczeń wyprowadza na zewnątrz budynku. Nie może więc być instalowany poza kuchnią czy miejscami, w których nie ma dostępu do przewodów wentylacyjnych. Pochłaniacze natomiast pracują w systemie zamkniętym i dokonują oczyszczenia zassanego powietrza (najczęściej poprzez zespoły filtrów chemicznych) z niepożądanych substancji. Następnie oczyszczone powietrze wypuszczane jest na powrót do pomieszczenia. Pochłaniacze nie wymagają żadnych dodatkowych elementów architektonicznych, mogą być montowane wszędzie. Jednak charakteryzują się niższa wydajnością i koniecznością okresowych wymian (filtrów).
Pamiętajmy, ze okap powinien znajdować się w odległości 70 do 85 cm nad kuchenką. Wymaga tego zarówno sposób cyrkulacji powietrza, jak i niezbędna swoboda poruszania się przy kuchennych czynnościach. Ważnym parametrem przy wyborze okapu kuchennego jest jego wydajność (mierzona w metrach sześciennych na godzinę) Im jest większa, tym szybciej usuwane będzie zanieczyszczone powietrze, ale też nastąpi większy pobór energii. Nie zapomnijmy też porównać głośności pracy rożnych typów i rodzajów oferowanych okapów (mierzonej w decybelach). Wszelkie szczegółowe dane do porównań powinniśmy znaleźć w opisie produktu w sklepie tradycyjnym lub wyczytać w opisach dobrych sklepów internetowych.