Posiadacze kominka zdają sobie sprawę, jak ważny jest dobór odpowiedniego do niego drewna. Od tego zależy bowiem ilość ciepła dostarczanego do danego pomieszczenia oraz komfort użytkowania paleniska. O czym warto pamiętać?
Jakie drewno do kominka?
Najlepsze drewno do kominka powinno być gęste, twarde i suche. Długość kawałków nie powinna przekraczać 30 cm, chociaż drobniejsze kawałki również dobrze się palą. Wybierając drewno do palenia, należy wziąć pod uwagę takie parametry jak gęstość, twardość, zawartość kory, stopień wysuszenia oraz szybkość przesychania. Właśnie te czynniki w dużej mierze decydują o wielkości płomienia, ilości dostarczanego ciepła oraz ilości dymu, jaki wytworzy się podczas spalania.
Kaloryczność
Niezwykle istotna jest kaloryczność drewna opałowego – jest to jego wydajność, zależna od gęstości po wysuszeniu. Twarde drewno daje niewielki płomień, ale spala się wolniej i daje więcej ciepła. Jest więc niezwykle ekonomiczne, bo wymaga rzadszego dokładania, zajmuje też znacznie mniej miejsca niż np. drewno miękkie. Więcej można poczytać w artykule Jak odpowiednio przechowywać drewno kominkowe.
Rodzaje drewna
Jeśli chodzi o rodzaj drewna, to do kominków nie poleca się drewna drzew iglastych. Posiada ono bowiem dużo żywicy, która w procesie palenia może brudzić otoczenie trudnymi do usunięcia plamami. Drewno tego typu wytwarza również mnóstwo dymu i sadzy brudzącej kominek.
Zupełnie inaczej jest z drzewami liściastymi. Ich drewno zawiera mało żywicy, pali się równo i raczej nie tworzy dużej ilości dymu, dzięki czemu kominek łatwiej utrzymać w czystości. Drewno liściaste nie jest pozbawione wad i również może ono brudzić w przypadku, gdy zawiera zbyt dużo kwasów i garbników, tworzących w czasie spalania dym, sadzę, kwasy i inne brudzące substancje.
Podsumowując, do kominka idealnie nadaje się drewno twarde takich drzew jak grab, jesion i buk. Wartościowe będą również takie drzewa jak śliwa, jabłoń i grusza. Do drewna kalorycznego zalicza się również drewno dębu i brzozy i olchy. Ta ostatnia powinna być bardzo dobrze wysuszona. Niewielką wartość opałową ma z pewnością drzewo topoli, które jest miękkie i słabo się pali, ale często wykorzystywane jest na podpałkę.
Jakie drewno jest najlepsze do kominka?
Posted by copy in Bez kategorii, PORADY
Posiadacze kominka zdają sobie sprawę, jak ważny jest dobór odpowiedniego do niego drewna. Od tego zależy bowiem ilość ciepła dostarczanego do danego pomieszczenia oraz komfort użytkowania paleniska. O czym warto pamiętać?
Jakie drewno do kominka?
Najlepsze drewno do kominka powinno być gęste, twarde i suche. Długość kawałków nie powinna przekraczać 30 cm, chociaż drobniejsze kawałki również dobrze się palą. Wybierając drewno do palenia, należy wziąć pod uwagę takie parametry jak gęstość, twardość, zawartość kory, stopień wysuszenia oraz szybkość przesychania. Właśnie te czynniki w dużej mierze decydują o wielkości płomienia, ilości dostarczanego ciepła oraz ilości dymu, jaki wytworzy się podczas spalania.
Kaloryczność
Niezwykle istotna jest kaloryczność drewna opałowego – jest to jego wydajność, zależna od gęstości po wysuszeniu. Twarde drewno daje niewielki płomień, ale spala się wolniej i daje więcej ciepła. Jest więc niezwykle ekonomiczne, bo wymaga rzadszego dokładania, zajmuje też znacznie mniej miejsca niż np. drewno miękkie. Więcej można poczytać w artykule Jak odpowiednio przechowywać drewno kominkowe.
Rodzaje drewna
Jeśli chodzi o rodzaj drewna, to do kominków nie poleca się drewna drzew iglastych. Posiada ono bowiem dużo żywicy, która w procesie palenia może brudzić otoczenie trudnymi do usunięcia plamami. Drewno tego typu wytwarza również mnóstwo dymu i sadzy brudzącej kominek.
Zupełnie inaczej jest z drzewami liściastymi. Ich drewno zawiera mało żywicy, pali się równo i raczej nie tworzy dużej ilości dymu, dzięki czemu kominek łatwiej utrzymać w czystości. Drewno liściaste nie jest pozbawione wad i również może ono brudzić w przypadku, gdy zawiera zbyt dużo kwasów i garbników, tworzących w czasie spalania dym, sadzę, kwasy i inne brudzące substancje.
Podsumowując, do kominka idealnie nadaje się drewno twarde takich drzew jak grab, jesion i buk. Wartościowe będą również takie drzewa jak śliwa, jabłoń i grusza. Do drewna kalorycznego zalicza się również drewno dębu i brzozy i olchy. Ta ostatnia powinna być bardzo dobrze wysuszona. Niewielką wartość opałową ma z pewnością drzewo topoli, które jest miękkie i słabo się pali, ale często wykorzystywane jest na podpałkę.