Urządzanie kuchni jest o tyle specyficzne, że trzeba w niej bardzo uważać na kolejność wykonywanych czynności. Jeśli bowiem źle rozplanujemy pracę może się okazać, że nasza kuchnia będzie zupełnie niefunkcjonalna.
Czy potrafimy sobie wyobrazić codzienne przygotowywanie posiłków na zbyt małym blacie, przy niedostatecznym oświetleniu, czy w nieodpowiednio dopasowanym zlewie?
Nie da się ukryć, że może to być poważne utrudnienie.
Co możemy zostawić na później?
O ile w przypadku urządzania salonu, jadalni lub sypialni ważny jest dla nas kolor ścian, czy wszelkie dodatki, tak w przypadku kuchni możemy spokojnie przenieść je na drugi plan. Nie ma sensu zajmować się tym w pierwszej kolejności bowiem i tak największe znaczenie mają inne elementy. Co nam po idealnie dobranym kolorze mebli jeśli okaże się, że mają one zbyt mało miejsca do przechowywania wszystkich sprzętów, a blaty zawieszone są zbyt wysoko by swobodnie na nich gotować.
Najpoważniejszym błędem jest chyba jednak ustawienie niektórych sprzętów w zupełnie złych miejscach. Idealnym przykładem jest chociażby lodówka postawiona tuż przy płycie indukcyjnej, czy kuchence. Nie można popełnić chyba większej głupoty. Przede wszystkim narażamy naszą lodówkę na ciągłe odmrażanie i szybkie zniszczenie.
Podstawowa zasada?
Najważniesza zasada w aranżacji kuchni mówi o tym, by wszystkie przyrządy i urządzenia ustawione były w kuchni tak, by były zgodne z kolejnością wykonywanych czynności podczas przyrządzania posiłków. Coś na wzór taśmy produkcyjnej w fabrykach.
Zaczynamy zatem od lodówki i kończymy na kuchence, czy płycie indukcyjnej.
Gdzie lodówka?
Lodówkę stawiany możliwie najbliżej drzwi kuchennych. Powodów takiego ustawienia jest kilka. Przede wszystkim łatwiej będzie nam wyłożyć z niej wszystkie potrzebne produkty oraz schować zakupy, gdy wrócimy z marketu.
Nie ograniczajmy ilości blatów!
Blat to ważne miejsce w naszej kuchni. To na nim możemy umieścić wszystkie niezbędne rzeczy oraz przygotować potrawy. Im zatem więcej będzie go w przestrzeni kuchennej tym lepiej.
Zlewozmywak używany jest chyba najczęściej w kuchni. Pomaga nam oczyścić wszystkie produkty, dokładnie je wypłukać i umyć naczynia po posiłku. Duży blat warto zamontować w kuchni, w której nie mamy zamiaru montować zmywarki. W innym wypadku w zupełności wystarczy zlew jednokomorowy. Zwróćmy tylko uwagę na to by zlew był dokładnie wmontowany w szafkę i zabezpieczony silikonem. Tylko wówczas będzie nam służył na długo, a woda cieknąca z kranu nie zniszczy mebli.
Jeśli nigdy nie zajmowaliśmy się aranżacją kuchni, może lepiej nie ryzykować i poprosić fachowca o pomoc. Bardzo łatwo bowiem jest coś zniszczyć, natomiast dość trudno naprawić. Zwłaszcza w przypadku pomieszczeń, gdzie wszystko ma swoje dokładnie zaplanowane wymiary.
Meble, zlewozmywak czy kolor ścian – kolejność w urządzaniu kuchni
Posted by Natalia in ARANŻACJE
Urządzanie kuchni jest o tyle specyficzne, że trzeba w niej bardzo uważać na kolejność wykonywanych czynności. Jeśli bowiem źle rozplanujemy pracę może się okazać, że nasza kuchnia będzie zupełnie niefunkcjonalna.
Czy potrafimy sobie wyobrazić codzienne przygotowywanie posiłków na zbyt małym blacie, przy niedostatecznym oświetleniu, czy w nieodpowiednio dopasowanym zlewie?
Nie da się ukryć, że może to być poważne utrudnienie.
Co możemy zostawić na później?
O ile w przypadku urządzania salonu, jadalni lub sypialni ważny jest dla nas kolor ścian, czy wszelkie dodatki, tak w przypadku kuchni możemy spokojnie przenieść je na drugi plan. Nie ma sensu zajmować się tym w pierwszej kolejności bowiem i tak największe znaczenie mają inne elementy. Co nam po idealnie dobranym kolorze mebli jeśli okaże się, że mają one zbyt mało miejsca do przechowywania wszystkich sprzętów, a blaty zawieszone są zbyt wysoko by swobodnie na nich gotować.
Najpoważniejszym błędem jest chyba jednak ustawienie niektórych sprzętów w zupełnie złych miejscach. Idealnym przykładem jest chociażby lodówka postawiona tuż przy płycie indukcyjnej, czy kuchence. Nie można popełnić chyba większej głupoty. Przede wszystkim narażamy naszą lodówkę na ciągłe odmrażanie i szybkie zniszczenie.
Podstawowa zasada?
Najważniesza zasada w aranżacji kuchni mówi o tym, by wszystkie przyrządy i urządzenia ustawione były w kuchni tak, by były zgodne z kolejnością wykonywanych czynności podczas przyrządzania posiłków. Coś na wzór taśmy produkcyjnej w fabrykach.
Zaczynamy zatem od lodówki i kończymy na kuchence, czy płycie indukcyjnej.
Gdzie lodówka?
Lodówkę stawiany możliwie najbliżej drzwi kuchennych. Powodów takiego ustawienia jest kilka. Przede wszystkim łatwiej będzie nam wyłożyć z niej wszystkie potrzebne produkty oraz schować zakupy, gdy wrócimy z marketu.
Nie ograniczajmy ilości blatów!
Blat to ważne miejsce w naszej kuchni. To na nim możemy umieścić wszystkie niezbędne rzeczy oraz przygotować potrawy. Im zatem więcej będzie go w przestrzeni kuchennej tym lepiej.
Zlewozmywak używany jest chyba najczęściej w kuchni. Pomaga nam oczyścić wszystkie produkty, dokładnie je wypłukać i umyć naczynia po posiłku. Duży blat warto zamontować w kuchni, w której nie mamy zamiaru montować zmywarki. W innym wypadku w zupełności wystarczy zlew jednokomorowy. Zwróćmy tylko uwagę na to by zlew był dokładnie wmontowany w szafkę i zabezpieczony silikonem. Tylko wówczas będzie nam służył na długo, a woda cieknąca z kranu nie zniszczy mebli.
Jeśli nigdy nie zajmowaliśmy się aranżacją kuchni, może lepiej nie ryzykować i poprosić fachowca o pomoc. Bardzo łatwo bowiem jest coś zniszczyć, natomiast dość trudno naprawić. Zwłaszcza w przypadku pomieszczeń, gdzie wszystko ma swoje dokładnie zaplanowane wymiary.