Niestety nie każdy ma tyle szczęścia, że w jego mieszkaniu jest duża kuchnia, którą można dowolnie urządzić. Niewątpliwie trudnym zadaniem jest urządzenie małej kuchni. Na małym metrażu musimy zmieścić meble kuchenne i sprzęt AGD. I na pewno każdy chciałby aby jego kuchnia była przy tym funkcjonalna i przytulna. Jak to zrobić?
Urządzenie małej kuchni jest trudnym wyzwaniem nawet dla architektów, a co dopiero dla laików. Bardzo łatwo jest przesadzić i umieścić w kuchni zbyt dużo rzeczy, które w końcu zaczną nas przytłaczać. Z drugiej strony może się wydawać że z niektórych elementów ciężko zrezygnować – w końcu nie możemy się pozbyć kuchenki czy zlewu. Najczęstszym błędem jaki popełniamy przy urządzaniu małej kuchni jest to, że maksymalnie wykorzystujemy każdy centymetr wolnej powierzchni. Może się wydawać, że przy zabudowie do samego sufitu zyskamy dodatkowe miejsce na przechowywanie naczyń czy żywności. Skutki są jednak odwrotne – przy takich rozwiązaniach nasza kuchnia wydaje się jeszcze mniejsza optycznie i przez to jest bardziej przytłaczająca.
W kuchni na pewno musi znaleźć się miejsce na kuchenkę i lodówkę. Potrzebujemy także miejsca do przechowywania podstawowych rzeczy. Najważniejsze jest zatem dobranie odpowiednich mebli kuchennych. Niestety trudno wybrać coś z gotowych modułów, a nie każdego stać na robienie mebli na zamówienie. Przede wszystkim trzeba zrezygnować z wysokich szafek, a postawić jedynie na te niskie. Optycznie powiększenie pomieszczenia zyskamy dzięki szklanym i jasnym frontom. Dobrym rozwiązaniem jest także całkowita rezygnacja z otwieranych drzwiczek w szafkach i zastąpienie ich przesuwnymi lub specjalnymi roletami i żaluzjami. Dzięki temu oszczędzimy przestrzeń przed szafkami. Nad blatami możemy zamontować półki, na których w estetycznych pojemnikach można trzymać żywność. Jest to świetne miejsce na przyprawy czy inne produkty sypkie, a także na przedmioty których często używamy i nie chcemy tracić czasu na szukanie ich w szufladach.
Trudne, ale wykonalne – urządzamy małą kuchnię!
Posted by Mloda in PORADY
Niestety nie każdy ma tyle szczęścia, że w jego mieszkaniu jest duża kuchnia, którą można dowolnie urządzić. Niewątpliwie trudnym zadaniem jest urządzenie małej kuchni. Na małym metrażu musimy zmieścić meble kuchenne i sprzęt AGD. I na pewno każdy chciałby aby jego kuchnia była przy tym funkcjonalna i przytulna. Jak to zrobić?
Urządzenie małej kuchni jest trudnym wyzwaniem nawet dla architektów, a co dopiero dla laików. Bardzo łatwo jest przesadzić i umieścić w kuchni zbyt dużo rzeczy, które w końcu zaczną nas przytłaczać. Z drugiej strony może się wydawać że z niektórych elementów ciężko zrezygnować – w końcu nie możemy się pozbyć kuchenki czy zlewu. Najczęstszym błędem jaki popełniamy przy urządzaniu małej kuchni jest to, że maksymalnie wykorzystujemy każdy centymetr wolnej powierzchni. Może się wydawać, że przy zabudowie do samego sufitu zyskamy dodatkowe miejsce na przechowywanie naczyń czy żywności. Skutki są jednak odwrotne – przy takich rozwiązaniach nasza kuchnia wydaje się jeszcze mniejsza optycznie i przez to jest bardziej przytłaczająca.
W kuchni na pewno musi znaleźć się miejsce na kuchenkę i lodówkę. Potrzebujemy także miejsca do przechowywania podstawowych rzeczy. Najważniejsze jest zatem dobranie odpowiednich mebli kuchennych. Niestety trudno wybrać coś z gotowych modułów, a nie każdego stać na robienie mebli na zamówienie. Przede wszystkim trzeba zrezygnować z wysokich szafek, a postawić jedynie na te niskie. Optycznie powiększenie pomieszczenia zyskamy dzięki szklanym i jasnym frontom. Dobrym rozwiązaniem jest także całkowita rezygnacja z otwieranych drzwiczek w szafkach i zastąpienie ich przesuwnymi lub specjalnymi roletami i żaluzjami. Dzięki temu oszczędzimy przestrzeń przed szafkami. Nad blatami możemy zamontować półki, na których w estetycznych pojemnikach można trzymać żywność. Jest to świetne miejsce na przyprawy czy inne produkty sypkie, a także na przedmioty których często używamy i nie chcemy tracić czasu na szukanie ich w szufladach.