Chcąc zachować jak najwięcej oryginalnych cech z pachnących owoców lata, nie tracąc przy tym zdrowotnych wartości, najlepiej je zakonserwować zamrażając. Tę metodę w wielu przypadkach polecają specjaliści i dietetycy, jako jedną z najlepszych. Zamrażaniu poddajemy zarówno surowe owoce, jak i warzywa, ale także mięsa, ryby czy gotowe już dania.
O tym, jaką zamrażarkę warto nabyć, decydują przede wszystkim możliwości finansowe, a zaraz po nich – lokalowe. Istotna jest także liczebność gospodarstwa. Bywa, że możemy zdobyć się jedynie na tak zwaną lodówko-zamrażarkę. Łączy ona funkcje chłodzenia żywności i zamrażania ( w wyodrębnionych komorach). Czasem wynika to z oszczędności przy małych liczebnie rodzinach, a czasami z braku odpowiedniej ilości miejsca na odrębne sprzęty.
Jeżeli zdecydujemy, że chcemy kupić nową zamrażarkę, mamy do wyboru sporo różnych rodzajów. Może to być sprzęt wolno stojący, do skomponowania z innymi elementami wyposażenia naszego domu, albo – do zabudowy. Wówczas zamrażarka przyjmie można dobrać do całości wnętrza i charakteru naszych mebli. Niebagatelną rolę przy zakupie takiego sprzętu jak zamrażarka, odgrywa z pewnością cena nabycia, ale równie ważnym elementem są późniejsze koszty eksploatacji. Warto zwrócić uwagę na długofalowe oszczędności, czyli klasę energetyczną zamrażarki.
Klasy energetyczne są obowiązkowo oznaczane na produktach (literami od A do D) na sprzętach elektrycznych, dlatego warto i na nie zwrócić baczną uwagę. Urządzenia klasy A zużywają najmniej energii, klasy D – najwięcej. Jeśli jest oznaczenie A++, to znaczy, że to urządzenie oszczędza nawet do 45% energii, w porównaniu z klasą A. Natomiast sprzęt z oznaczeniem A+ pozwala zaoszczędzić do 25% energii w porównaniu z klasą (samo) A. Nietrudno zauważyć, ze sprzęty najbardziej energooszczędne bywają jednak droższe, ale po kilku latach eksploatacji wyższa cena pierwotna zwróci się nam w formie kosztowych oszczędności. Kolejną ważną decyzją przy zakupie zamrażarki będzie wyraźne określenie czy chcemy ją mieć w wydaniu skrzyniowym czy szufladowym. Oraz – oczywiście – jaką potrzebujemy pojemność i konkretne wymiary.
Wybór zamrażarki
Posted by eliza in GADŻETY UŻYTKOWE
Chcąc zachować jak najwięcej oryginalnych cech z pachnących owoców lata, nie tracąc przy tym zdrowotnych wartości, najlepiej je zakonserwować zamrażając. Tę metodę w wielu przypadkach polecają specjaliści i dietetycy, jako jedną z najlepszych. Zamrażaniu poddajemy zarówno surowe owoce, jak i warzywa, ale także mięsa, ryby czy gotowe już dania.
O tym, jaką zamrażarkę warto nabyć, decydują przede wszystkim możliwości finansowe, a zaraz po nich – lokalowe. Istotna jest także liczebność gospodarstwa. Bywa, że możemy zdobyć się jedynie na tak zwaną lodówko-zamrażarkę. Łączy ona funkcje chłodzenia żywności i zamrażania ( w wyodrębnionych komorach). Czasem wynika to z oszczędności przy małych liczebnie rodzinach, a czasami z braku odpowiedniej ilości miejsca na odrębne sprzęty.
Jeżeli zdecydujemy, że chcemy kupić nową zamrażarkę, mamy do wyboru sporo różnych rodzajów. Może to być sprzęt wolno stojący, do skomponowania z innymi elementami wyposażenia naszego domu, albo – do zabudowy. Wówczas zamrażarka przyjmie można dobrać do całości wnętrza i charakteru naszych mebli. Niebagatelną rolę przy zakupie takiego sprzętu jak zamrażarka, odgrywa z pewnością cena nabycia, ale równie ważnym elementem są późniejsze koszty eksploatacji. Warto zwrócić uwagę na długofalowe oszczędności, czyli klasę energetyczną zamrażarki.
Klasy energetyczne są obowiązkowo oznaczane na produktach (literami od A do D) na sprzętach elektrycznych, dlatego warto i na nie zwrócić baczną uwagę. Urządzenia klasy A zużywają najmniej energii, klasy D – najwięcej. Jeśli jest oznaczenie A++, to znaczy, że to urządzenie oszczędza nawet do 45% energii, w porównaniu z klasą A. Natomiast sprzęt z oznaczeniem A+ pozwala zaoszczędzić do 25% energii w porównaniu z klasą (samo) A. Nietrudno zauważyć, ze sprzęty najbardziej energooszczędne bywają jednak droższe, ale po kilku latach eksploatacji wyższa cena pierwotna zwróci się nam w formie kosztowych oszczędności. Kolejną ważną decyzją przy zakupie zamrażarki będzie wyraźne określenie czy chcemy ją mieć w wydaniu skrzyniowym czy szufladowym. Oraz – oczywiście – jaką potrzebujemy pojemność i konkretne wymiary.