Mój dom - blog o aranżacji
  • Kontakt
  • PORADY
  • GADŻETY UŻYTKOWE
    • GADŻETY DEKORACYJNE
  • NIETYPOWE POMIESZCZENIA
    • NOWY BLASK
    • KOLORY
    • MEBLE
    • WEDŁUG STYLU
  • ARANŻACJE
Home » PORADY » Zimowe wino domowe – jakie zapasy zgromadzić
cze17 0
Zimowe wino domowe – jakie zapasy zgromadzić

Zimowe wino domowe – jakie zapasy zgromadzić

Posted by Sebastian in PORADY

Domowi winiarze zimą skazani są niejako na to, że wino (skądinąd zacne) będzie robione na bazie ryżu, zboża i suszonych owoców, takich jak rodzynki. Chyba że latem zgromadzą odpowiednie zapasy. Na co zwrócić uwagę i co wybrać i w jakiej formie zachować do zimy?

Oprócz zbóż (na przykład ryżu, żyta) i z suszonych owoców oczywiście można wykorzystać również owoce dostępne cały rok – cytryny, banany, mandarynki czy jabłka – jednak ich ceny będą wysokie. Warto zawczasu postarać się o letnie owoce, dzięki którym kolejne nastawy wina będą przypominały nam ostatnie wakacje. Jak to zrobić?

Po pierwsze możemy zamrozić owoce. Tuż po zebraniu (jeśli posiłkujemy się naszym sadem) lub kupieniu trzeba je przebrać, przepłukać, a z wiśni, czereśni i śliwek pozbyć się pestek. Ponieważ drożdżom winnym jest obojętny stan i konsystencja owoców, których cukrem się żywią, nie musimy dbać o piękny wygląd składników na wino.

Oprócz sadu i sklepu mamy jeszcze inne miejsce zbioru – są to okolice lasów i pól.Tam możemy zaopatrzyć się w jagody, maliny, głóg, dziką różę. Zwłaszcza ta ostatnia jest warta naszej uwagi – niektórzy zaprawieni w bojach winiarze uważają, że wręcz powinno się zamrozić owoce dzikiej róży przed kontaktem ich z drożdżami. Co za tym idzie – jesienny zbiór owoców powinien się zacząć po pierwszych przymrozkach. Jedynym problemem jaki wiąże się z przechowywaniem zmrożonych owoców jest pojemność naszej zamrażarki. Pół biedy, kiedy korzystamy z niej sami, ale gdy przestrzeń w lodówkach musimy dzielić z zamrożonymi artykułami spożywczymi , może zrobić ciasno.

jakie owoce na wino domowe

autor: Jocey K
źródło: foter.com
CC BY – SA

Jeśli jednak braknie miejsca czy chęci współpracy między użytkownikami zamrażarki, i tak nie jesteśmy bez wyjścia. Kolejnym sposobem wartym rozważenia jest wysuszenie owoców. Wszelkiego typu suszarki do grzybów i owoców są w stanie dokonać – oczywiście w zależności od swojej pojemności i mocy – w ciągu od jednego dnia do trzech. Trzeba zaznaczyć, że ten sposób preparowania składników na wino również będzie brzemienny w koszty – tutaj będzie się liczyła ilość energii elektrycznej, która zostanie poświęcona na zapewnienie pracy silniczkowi i wiatrakowi suszarki. Odpada za to problem z przetrzymywaniem suszonych produktów – wystarczy je schować do papierowej torby i zamknąć w ciemnej szafce, gdzie poczekają na swój czas. Podobnie jak ma to miejsce z całym domem, przygotowania do zimowych nastawów wina można zacząć już wczesnym latem – dzięki temu gdy nastanie zimowa aura, będziemy należycie do niej przygotowani.

Leave a Comment Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie

  • ARANŻACJE
  • Bez kategorii
  • GADŻETY DEKORACYJNE
  • GADŻETY UŻYTKOWE
  • KOLORY
  • KUCHNIA
  • LIFESTYLE
  • MEBLE
  • MODNE STAROCIE
  • NIETYPOWE POMIESZCZENIA
  • NOWY BLASK
  • OGRÓD
  • POMIESZCZENIA UŻYTKOWE
  • PORADY
  • POSESJA
  • WEDŁUG STYLU

Reklama

Tagi

akcesoria aranżacja aranżacja kuchni aranżacja salonu aranżacja sypialni aranżacja wnętrz aranżacja łazienki aranżacje balkon choinka dekoracja dekoracja ścian dekoracje dom domofon drewno drzwi farby gadżety garderoba grzejniki inspiracje kolory kominek kuchnia leroy merlin meble meble kuchenne mieszkanie ogrzewanie ogród pokój dziecka porady przedpokój relaks rosliny salon schody sklep internetowy Leroy Merlin sypialnia taras tkaniny wanna wykończenia łazienka

© 2011 Mój dom - blog o aranżacji | Designed by Elegant Themes | Powered by WordPress